In memoriam Anneke door Christian Childcare Program

Het is mei 2004 wanneer de voorzitter en de secretaris van CCP Nederland, voorzien van laptop met Powerpoint, de huiskamer van de familie Luyt in Terbregge binnenstappen. Aanwezig waren Anneke en haar ouders en broer en zussen en enkele bestuursleden van de kersverse Hans van Bokkem Foundation. Via Annekes kerk was een van onze bestuursleden met haar in contact gekomen en had Anneke met veel belangstelling doorgevraagd over de plannen van CCP voor een technische school in Uganda. De klik ontstond al gauw en het werd duidelijk dat Anneke en haar stichting deze school voor haar rekening wilde nemen. Maar dan moest hij ook 100% door hen worden gefinancierd en de naam van haar geliefde overleden man Hans van Bokkem dragen.

De school werd in 2004 gebouwd en door Anneke, door het planten van een boom, symbolisch geopend. Meerdere keren reisde Anneke met ons mee en telkens weer verraste ons haar gedetailleerde betrokkenheid bij het reilen en zeilen van de school. Ze stond niet graag in de schijnwerpers, want als je tijdens een diplomeringsceremonie met 1000 gasten naar Anneke zocht, zat ze rustig in een kantoortje de gereedschapspakketten voor de geslaagde studenten samen te stellen. In de loop van de jaren werd de school uitgebreid, maar niet voordat Anneke alle details op de blauwdruk met de architect had doorgesproken.

Haar oog voor detail was iets waar onze Ugandese partners soms ook aan moesten wennen. Als Anneke op bezoek zou komen, was iedereen hard bezig om vlekken van de deuren te verwijderen, muren te witten en soms zelfs de dakplaten te voorzien van een verse verflaag. Iets dat nog niet eerder was vertoond. Door Annekes oog voor detail en schoonheid zag en ziet de Hans van Bokkemschool in Mbale er na 16 jaar nog steeds uit als een voorbeeld voor veel andere scholen in Uganda. Annekes vriendelijke en vakkundige blik wordt nu en in de toekomst ook in Uganda gemist.

De staf heeft beloofd ook in de toekomst ervoor te zorgen dat deze school tot in lengte van dagen de naam van Hans van Bokkem met eer kan dragen. Naast Annekes werk, betrokkenheid en liefde zullen we vooral haar warme vriendschap en toewijding gaan missen!

Fred Meijer
Voorzitter St. CCP Nederland